ICC
Anasayfa
ICC
Hakkında
Sigorta Sektörü ve
Yedek Parçalar
İletişim
Bilgilerimiz
Sigorta Sektörü ve Yedek Parçalar

Otomobil fabrikaları, otomobillerin birçok parçasını fason olarak ürettirmektedirler. Bunun temel sebebi, otomobil parçalarının gitgide daha karmaşık bir hale gelmesi ve bu parçaların üretimi için birçok yan sahadan teknolojik desteğe ihtiyaç duyulmasıdır.
Elektronik devreler, özel alaşımlı metaller, kompozit paneller ve birçok ileri üretim teknikleri;  bir otomobil fabrikasının kendi markası için münhasıran üretim yaparak kullanması için ekonomik değildir. İhtisaslaşan fason üreticiler,  hızla artan bir şekilde otomobil fabrikalarının imalat  bantlarına girmekte ve “just in time” yöntemi ile otomobil fabrikalarının üretim bantlarına yedek parça sağlamaktadırlar. Bu gelişmeler, otomobil fabrikalarını, birer üretim tesisinden çok, parça lojistik merkezi ve montaj hattı haline getirmektedirler.

Bu gerçek, sigorta sektörüne “üç” ayrı koldan negatif  etki yapmaktadır:

Yedek parçalar üretim kaynağına göre şöyle gruplanır:

OEM parçalar ( original equipment manufacturer ) : üzerinde otomobil üreticisinin kendi markasının yer aldığı kutularda satılan parçalar;
OES parçalar ( original equipment supplier ) : OEM parça üreticisinin kendi kutularında satılan parçalar;
OEP parçalar ( original equavalent part ) : üreticisi tarafından OEM vasfında olduğu iddia olunan “ikincil pazar” parçalar. Terminolojiye, yürürlükteki Blok Muafiyet Yasası uyarınca “orijinal eşdeğer parça” şeklinde girmiştir.  Halihazırda, OEP parçalar ile A/M ( aftermarket ) parçalar arasında önemli bir kavram kargaşası yaşanmaktadır.
OEM ve OES yedek parçalar, aynı üretim tesisinde üretilen birebir aynı parçalardır; sadece fiyatları, kutu ve ambalajları farklıdır. Ancak sigorta hasarlarının onarımı esnasında; büyük çoğunlukla OEM parça bedelleri esas alınıp, OES, OEP ve A/M parçalar kullanılmakta, sigorta şirketlerinden OEM parça bedelleri talep edilebilmektedir.


Birçok otomobil üreticisinin, yetkili bayileri ile teknik ve lojistik iletişim içerisinde olmasını sağlayan, resmi bir parça numaralandırma ve fiyatlandırma yazılımı vardır.

Bu yazılımlar içerisinde, spesifik bir ürün için sorgulama yapıldığında, aynı parça için, birden fazla referans numarası ve farklı fiyatlar gelebilir. Bunun sebebi, ülkemizde üretilen araçların büyük bölümünün, düşük yerli üretim yüzdesi ile montajına başlanması; sonrasında üretimin artan oranda yerlileştirilmesidir.

Sigorta hasarlarının onarımı esnasında, parça referans numaralarındaki çeşitlilik ek kazanç yolu olarak benimsenmekte, sigorta hasarlarının onarımı esnasında en yüksek bedelli parça referans kodu esas alınabilmektedir.

Otomobil üreticileri, artan rekabet koşullarına karşı, aynı parçayı birden fazla araç modelinde farklı numara ve fiyat ile kullanmaktadırlar (interchangeable parts).  Örneğin, bir markanın ürettiği binek tipi aracın ön takım aksamı, yine o markanın ürettiği, farklı modeldeki hafif ticari bir araçta da kullanılabilmekte, ancak parça numaraları ve fiyatlandırma farklılaşmaktadır.

İlaveten; farklı otomobil markalarının ortaklaşa projelendirerek ürettikleri

araçlarda, aynı parçalar, farklı referans ve fiyat ile satılmaktadırlar.

Yukarıda üç başlık altında özetlenen senaryolarda, sigorta hasarlarının tamiratı esnasında en yüksek bedelli parça kodları esas alınabilmekte ve bu hasarların dosya maliyetlerinde belirgin artışlar gerçekleşebilmektedir.

ICC’ de Yedek Parça Dağıtım ve Denetimi Nasıl Yapılır?

Ülkemiz Sigorta sektöründe kullanılan hasar denetim yazılımlarının büyük çoğunluğu, kolay yoldan giderek, parça fiyatlarını otomatik olarak fabrika yazılımlarından alıp güncellemektedirler. Denetim ise, büyük ölçüde onarım noktasının iyi niyetine emanet edilmiştir. Onarım noktası hangi parça numarasını önerirse, çoğunlukla o parçanın bedelini alır.  Çünkü sisteme o numara girilir, karşılık olarak gelen bedel de, bu yazılımlar üzerinden resmiyet kazanır. Bu elbette ki yanlış bir uygulamadır.

ICC’ de yedek parça denetimi konusunda sektörden farklı uygulamalar mevcuttur.
ICC’ nin “Servisler ve Yedek Parça Yönetim” biriminde,  25’i aşkın yedek parça uzmanı yalnızca parça veri tabanını canlı tutma ve güncelleme işlemleri için çalışmaktadır.

ICC’de (sıra dışı markalar hariç) her otomobil markasına ait, en az bir yedek parça uzmanı görevlendirilmiştir. Uzmanlar; OEM, OES, OEP ve A/M parçalara ait bilgileri; otomobil üreticilerinin yazılımlarında karşılaşılan farklılıkları, markalara has kampanya indirimlerini ve parça piyasalarını canlı izleyerek güncel tutarlar.

Thatcham, Thatcham - The Motor Insurance Repair Research Centre, Premier Inc., Euro NCAP - European New Car Assessment Programme marka ve sözcükleri, sahiplerine ait tescilli ürünlerdir. İsimler, ürünler ve araştırma hizmetleri; sahipleri tarafından diğer şirketlerden farklı olmak ve ürünleri korumak için kullanılmaktadırlar. ICC web sitesi üzerinde bu bilgiler referans amaçlı kullanılmıştır.

Otomobil hasarları konusundaki araştırmalar, içerik ve raporlardaki yorumlar;
The Motor Insurance Repair Research Centre-Thatcham ve Euro NCAP - European New Car Assessment Programme kuruluşlarının bağımsız ve tarafsız araştırmalar sonucunda ortaya koydukları görüşlerdir. Araştırmalara ait sonuç raporları, ICC tüzel kişiliğinin veya ICC grup şirketlerinin resmi görüşlerini ifade etmemektedirler.

 

Copyright Insurance Claim Center 2009